Szemészeti betegek ellátása kórházunkban

Kórházunk Tudományos Bizottsága havonta más-más témakörökben szakmai előadásokat szervez dolgozóinknak és környékbeli háziorvosainknak. Május 24-én a szemészeti osztály dolgozói tartottak előadásokat.

Bevezetésként dr. Kővágó Levente a Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, megnyitotta a rendezvényt, majd felkérte dr. Kiss Károlyt a szemészeti osztályunk osztályvezető főorvosát, hogy tartsa meg előadását. Főorvos úr „Pupillatágító eszköz (1-Ring) használata, szűk pupillás szürkehályog műtétek során” című előadásában egy olyan új eszköz használatát mutatott be, amit idén márciusban kezdtek el használni Magyarországon, szinte elsőként nálunk. Főorvos úr saját műtétjéről készült videót mutatta be, amit korábban már nagy sikerrel országos szemészeti konferencián is lejátszott. A videón látszik, ahogy az eszköz segítségével – az egyre gyakrabban előforduló szűk pupillájú betegeknél is – 2,2 milliméteres vágáson keresztül megoldja a lencsebeépítést.
Dr. Szakáts Ildikó PhD főorvos „Időskori macula degeneratio diagnosztikája és kezelése” című előadásában felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy ötven év kor felett gyakoribb az ilyen jellegű elváltozás a szemen, ami jelen állás szerint lassítani ugyan lehet, de a leépülési folyamatot, a látásromlást gyógyítani még nem. A szem sokáig korrigál, ezért gyakran előfordul, hogy az egyik szem már súlyos látás károsodásánál veszik észre a betegséget.
Gyermekek szemészeti ellátásáról dr. Kaprielian Zaven főorvos és dr. Hiller Bernadett adjunktus beszélt. Főorvos úr bemutatta a csecsemő és a gyermekkorban előforduló szembetegségeket, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a mai kor gyermekei olyan sokat néznek közelre (általában valamilyen elektronikus vibráló eszközre), hogy megnőt a gyermekek körében a távolba látásromlás gyakorisága. Adjunktus asszony a gyermekszemészetünkön egy év alatt ellátott betegekről statisztikai adatokat mutatta be. A 7-12 éves korosztályból került ki az ellátottak többsége és az összesen 1119 ellátott gyermek közül, 571-en kaptak szemüveget.
Dr. Sallai Nelli szakorvos „Pseudotumor cerebri interdisciplinaris vonatkozásai” címet adta előadásának. A pseudotumor cerebri egy olyan állapot, amikor az agyban fokozott nyomás alakul ki, de valójában nincs jelen agydaganat. A túlsúlyos nőket éríntő betegséget általában a szemészeti orvosok diagnosztizálják, de nem Ők kezelik, a gondozást, a nyomon követést viszont a szemészeti osztályon végzik.
A programok záró előadását Számos munkatársunk követte figyelemmel a rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadásokat, melyek végén sor került a hallgatóságban felmerült kérdések megválaszolására, megvitatására, majd egy büfé melletti kötetlen beszélgetésre.