EFOP-1.8.21-18-2019-00022A Szent Pantaleon Kórház infekciókontroll tevékenységének fejlesztése a betegellátással összefüggő higiénés kockázatok csökkentésére

A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2021. 05. 01.

A Projekt fizikai befejezésének tényleges napja: 2023. 06. 28.
A Projekt összköltsége: 56.815.360,-  Ft
A támogatási intenzitás: 100%

Pályázattal kapcsolatos sajtóanyagok
Pályázattal kapcsolatos képek

 

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentős és egyre fokozódó betegbiztonsági problémát, gazdasági terhet jelentenek világszerte, így a Szent Pantaleon Kórházban is. A kórházi környezet kedvez a multirezisztens mikroorganizmusok kialakulásának, terjedésének. A fertőzési kockázatok azonosítása, becslése, jellemzése és monitorozása elengedhetetlen, egy fekvőbeteg-ellátó intézménynek rendelkezni kell olyan alapvető eljárásrendekkel, amelyek többek között tartalmazzák a fertőzés kialakulásának magas kockázatával bíró egyének azonosítására szolgáló eljárást, hogy az indokolt megelőző intézkedések időben megtörténhessenek. Egy hatékony infekciókontroll (fertőzések megelőzésével foglalkozó gyakorlat) program kidolgozásával és bevezetésével növelhető a betegbiztonság, s ezáltal a betegellátás színvonala.

Jelen projekt által a Szent Pantaleon Kórházban fejlesztésre kerül az infekciókontroll program, azon belül is a kapcsolattartó rendszer, a kézhigiénés infrastruktúra, valamint biztosítottá válnak az ehhez szükséges tárgyi feltételek, eszközök.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések diagnosztizálására és korai kezelésére lehetőséget nyújt a már meglévő, e feladatokkal foglalkozó szakembereken túl infekciókontroll kapcsolattartók bevonása a tevékenységbe abból a célból, hogy csökkenjen az egészségügyi ellátással összefüggő, megelőzhető komplikációk kockázata. A kapcsolattartók elvégzik a betegellátó osztályokon a kockázatértékelési eljárásokat, segítik a higiénés szakemberek intézkedéseinek végrehajtását, kidolgozzák a helyi eljárásrendeket, részt vesznek oktatásokon, illetve segítséget nyújtanak a betegek, hozzátartozók higiénés felvilágosításában. E munka végzéséhez beszerzésre kerül egy új környezeti infekciókontroll támogató informatikai rendszer is.

A négy leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések közül az egyik a húgyúti fertőzés, melynek csökkentésére, megelőzésére irányuló intézkedésekre is lehetőség nyílik a projekt által. A hólyagkatéterezés gyakori, a kórházban ellátott betegek 12-16%-ánál végzett beavatkozás, mely időnként fertőzés gócpontjává válhat. A fertőzések kivédése érdekében gyors és hatékony beavatkozásra van szükség, melyek közül az egyik a modern katéter szettek használata.

A kézhigiéne fejlesztési törekvéseit segítik a beszerzésre kerülő falra szerelhető karos kézfertőtlenítő szappanadagolók, a falra szerelhető érintésmentes alkoholos kézfertőtlenítő adagolók, a kézfertőtlenítő zsebpalackok, az ágyvégre helyezhető alkoholos kézfertőtlenítő tartók, kézfertőtlenítő szappanadagolók, alkoholos kézfertőtlenítő adagolók, papírtörlő adagolók.
A projekt megvalósításával az infekciókontroll szintje a haladó kategóriába emelhető, ami azt jelenti, hogy az infekciókontroll gyakorlat és promóciója megfelel a WHO ajánlásainak és igazodik az intézmény igényeihez, javul a betegellátói gyakorlat, vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések felügyelete javul, miközben kockázatuk csökken.

Kapcsolat:
Szent Pantaleon Kórház – Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi S. u. 4-6.
Tel.: 06-25-550-550
kommunikacio@pantaleon.hu

 

« Pályázattal kapcsolatos sajtóanyagok

« Pályázattal kapcsolatos képek

Kapcsolat:

Szent Pantaleon Kórház – Rendelőintézet Dunaújváros

2400 Dunaújváros, Korányi S. u. 4-6.

Tel.: 06-25-550-550

kommunikacio@pantaleon.hu