KórháztörténetSzent Pantaleon Kórház története

A Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház története a város alapításával, 1950-ben vette kezdetét, amikortól gondoskodni kellett a város építkezésében résztvevők egészségügyi ellátásáról.  A kezdeti orvosi rendelő és a hozzá szerveződő fektető után nagy előrelépést jelentett az 1952-ben megnyílt Rendelőintézet. Szintén 1952-ben a kórház alapját képező fektető az egyik Kossuth Lajos utcai bérház épületébe költözött, s így egy „kis kórház” létesült.

Az évek folyamán egymás után kezdték meg munkájukat a különféle betegellátó részlegek, amelyekre nagy szükség volt, hiszen a város lakossága rohamosan gyarapodott. Az ideiglenes „kis kórház” zsúfoltsága, az elmaradott működési feltételek miatt nélkülözhetetlenné vált egy új, minden igényt kielégítő kórház felépítése.

Az új kórház épületét 1965 szeptemberében nyitották meg ünnepélyes keretek között: tizenkét ápolási egységgel, ötszázötvenöt ággyal kezdte meg működését. Az évek során egyre javuló körülmények több és minőségibb munkát tettek lehetővé azzal együtt, hogy fokozatosan növekedett az ellátandók száma is. A fejlődés kikényszeríttette az ágyszám fokozatos növekedését, amelyet elősegített egy új épületszárny megépítése a 80-as években.

A kórházhoz tartozott még egy 1955-ben átadott épület a Semmelweis utcában, amely később pszichiátriai osztályként funkcionált, jelenleg a Dunaújvárosi Főiskola kollégiuma; a II. Rendelőintézet, amelynek építését a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. finanszírozta, így 1983 novembertől a Szórád Márton úton is szakorvosi rendelések és diagnosztikai részlegek álltak a betegek rendelkezésére, azonban 2010. júliusában A II. Rendelőintézetből a szakrendeléseket elköltöztettük.

A Gyermek és Ifjúsági Mentálhigiénés Gondozó 1994-ben nyílt meg, a szakemberek jelenleg a Rendelőintézet II. szintjén rendelnek vállalkozóként.

Európai Uniós pályázat keretében 2006-ban fejlesztettük sürgősségi betegellátó osztályunkat. 2014. októberében átadásra került egy új technológiai tömb, mely magas szintű diagnosztikát és műtéti tevékenységet tesz lehetővé, valamint pályázatból oldottuk meg a központi épületben maradó többi szakma műszer fejlesztését is.

A névválasztás

1991 novembere óta viseli kórházunk a Szent Pantaleon nevet, a névadás tiszteletére az előcsarnokban egy emlékoszlopot is felavattunk.

Pantaleon az ókorban orvosként dolgozott, később az orvosok egyik védőszentjévé avatták. Elsősorban a szegények gyógyításával foglalkozott, de a császár háziorvosaként is tevékenykedett a III. században. Neve görögül azt jelenti: a mindenkin könyörülő. Tudományával a testek, hitével a lelkek orvosa volt, míg 303-ban áldozatul nem esett a keresztényüldöztetésnek és mártírhalált halt.

Az Árpád-házi királyok idején a településünkön egy monostor állt, melyet róla neveztek el, innen ered helységünk elnevezése is, Pentele, amit később Sztálinvárosra, végül Dunaújvárosra változtattak.

E történelmi háttér alapján döntött úgy városunk lakossága, majd önkormányzata, hogy kórháza e név felvételével is elkötelezi magát az áldozatos gyógyító tevékenység mellett.