Tudományos ülés nemzetközi elismerés átadásával

Kórházunk Tudományos Bizottsága havonta más-más témakörökben szakmai előadásokat szervez dolgozóinknak és környékbeli háziorvosainknak. December 13-án a stroke volt a téma.

Az akut stroke ellátásról szóló eseményen bemutatásra kerültek a kórház stroke ellátásával kapcsolatos korábbi eredmények, illetve meghívott előadók mutatták be a régió szintű eredményeket, ellátási protokollt, illetve a prehospitális hálózat munkáját.

Az előadásokat követően sor került az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítésű díjának átadására. A díjon  neurológia osztályunk van megnevezve, de ez egy összetett eredmény, melyben részt vesznek első körben a mentőszolgálat, majd a sürgősségi és a radiológiai osztály munkatársai, tehát az elismerés Őket is illeti. Dr. Kővágó Levente, a tudományos bizottság elnöke megnyitotta a rendezvényt és felkérte az Angels nemzetközi szervezet képviseletében jelen lévő Lakatos Zsolt PhD menedzsert és dr. Kercso Anca neurológiai osztályvezető főorvost, hogy vezessék le a mai tudományos értekezletet.

Első előadóként Toldi Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Orvosszakmai Osztályának munkatársa a „Prehospitális teendők, ellátásszervezés” című előadásában elmondta, hogy milyen sok összetevője van annak, hogy egy beteg a kórházba kerüljön. Sokszor a helyszín, a környezet, a bejelentés nagyban nehezíti a baj mihamarabbi felismerését. Javításra váró területnek a pontos dokumentálás mellett, a megfelelő és jól működő kommunikációs csatornák kiépítését emelte ki. A mentőszolgálat 2018-tól digitális adatrögzítővel dolgozik, melyet folyamatosan fejlesztenek.

Dr. Szabó László, sürgősségi betegellátó osztályunk orvosa a „Hiperakut stroke ellátás az SBO szemszögéből” címet adta előadásának és a kórházba került beteg elsődleges ellátásáról beszélt. A mentősöktől már megérkezés előtt értesítést, jelzést kapnak, ha stroke gyanúval hoznak beteget, hogy megfelelő team várja a beteg érkezését, és az elsődleges vizsgálat után a neurológussal együtt egyből a CT-be mehessenek és indulhasson a kezelés. 2008-tól összesen 237 stroke esetet láttak el az osztályukon.

Dr. Finta Lehel, neurológiai osztályunk szakorvosa a „Hiperakut stroke ellátás: IV thrombolysis” című előadásában elmondta, hogy a stroke ellátásban milyen változások történtek, hogyan változott a protokoll és még mindig mennyi eltérés van az amerikai és az európai ellátási protokoll között, illetve a magyarországi sem teljesen egységes és kórházanként eltérő lehet.

Dr. Nardai Sándor PhD, MBA, az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Neurointervenciós Osztályának vezető főorvosa és a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszék Neurointervenciós Tanszéki Csoport csoportvezető egyetemi docense a „Hiperakut stroke ellátás: mechanikus thrombectomia” címet adta előadásának. A főorvos a mielőbbi kezelés jelentőségéről beszélt és a Magyarországon használatban lévő ellátási protokoll teljes felülvizsgálatának szükségét szorgalmazta. Primer és szekunder ellátók hatékony együttműködésében látja a jövőt. Az intravénás vérrögoldó kezelés minél szélesebb körben való alkalmazásának bevezetése mellett „Szorosan kell kapcsolódnunk a stroke nemzetközi kutatóhálózatához, hogy késedelem nélkül tudjuk adaptálni a legújabb eredményeket a hazai gyakorlatba.”

A „Stroke minőség – ellenőrzés, dunaújvárosi RES-Q adatok” című előadás keretében elsőként Lakatos Zsolt PhD ismertette az Angels nemzetközi szervezet munkájának a lényegét, jelentőségét. Munkájuk alapja az adatgyűjtés, azok értékelése és ezek alapján az ellátás fejlesztése a céljuk. A kritériumrendszerük alapján arany, platina és gyémánt fokozatú díjakkal minősítik a kórházakat.

Az előadás további részében dr. Lengyel Gabriella Kincső, neurológiai osztályunk orvosa bemutatta a dunaújvárosi adatokat, amelyeket feltöltött a nemzetközi hálózat rendszerébe, s amelyek alapján Magyarországon egyedülállóként, idén immár másodszor nyerhettük el az arany fokozatú díjat.

Az előadásokat követően sor került a díj átadására. A díjat dr. Kercso Anca osztályvezető főorvos és dr. Lengyel Gabriella Kincső orvos vették át Lakatos Zsolttól, a nemzetközi szervezet magyar menedzserétől.

Az Angels-díjat az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet adományozza. Az Angels díjak célja, hogy elismerést és megbecsülést nyújtsanak azon csapatok vagy egyének számára, akik elkötelezték magukat a stroke gyakorlat és a folyamatos megfigyelés kultúrájának megteremtése mellett.

A nemzetközi ESO Angels és az Európai Stroke Társaság negyedévenkénti értékelése alapján kórházunk neurológiai osztálya idén másodszor (2023 második és harmadik negyedévében) nyerte el az ESO Angels arany fokozatát, ezzel a stroke ellátásban Európa legjobbjai közé tartozik.

A 2016-ban Dél-Afrikából kiinduló Angels kezdeményezés célja, hogy a betegek az agyi keringészavar kialakulásának helyétől függetlenül egyenlő eséllyel részesülhessenek a legkorszerűbb stroke ellátásban. Ennek egyik alappillére az intravénás vérrögoldó kezelést (thrombolysist) biztosító stroke centrumok számának növelése volt. Az érelzáródás okozta stroke-ot négy és fél órás időablakon belül lehet hatékonyan kezelni, ezért fontos, hogy megfelelő számú elérhető stroke-centrum legyen az országban Az Angels kezdeményezés másik fő célja az ellátás minőségének emelése és a folyamatok egységesítése volt, ezért folyamatosan on-line képzéseket szerveznek orvosoknak és szakdolgozóknak egyaránt. A dokumentumok figyeléséért úgynevezett stroke regisztert hoztak létre, amelybe negyedévente kell a kezelt betegek adatait feltölteni. Az elmúlt hét év során Európában 7938 kórház csatlakozott a kezdeményezésükhöz, és vált stroke centrummá, hazánkban is jelenleg 39 ilyen központ működik.

Az ESO Angels Awards azokat a kiválóan teljesítő kórházakat ismeri el, amelyek következetesen rögzítettek és szolgáltattak olyan adatokat, amelyek segítik a kutatást, és segítenek azonosítani a fejlesztési pontokat a stroke-betegek kezelésében.

A magyarországi stroke centrumok közül jó páran csatlakoztak már eddig a regiszterhez, teljesítményük alapján az intézmények arany, platina és a legmagasabb, gyémánt státuszt szintén az előző negyedévben feltöltött kezelési adatok alapján kapták meg. A Budapesti, a Szegedi és a Debreceni neurológiai Klinikák, Oktató Kórházak és a Budai Centrum Kórház mellett kórházunk Neurológiai osztálya is díjat kapott, ami nagyon nagy szakmai elismerésnek számít. Második és harmadik negyedévben a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet neurológiai osztálya Magyarországon egyedüli kórházként kapta meg az aranyfokú minősítést.

Büszkén gratulálunk munkatársaink elismeréséhez!