Képalkotás nélkül nincs megfelelő diagnózis

A röntgensugár felfedezésének évfordulóján, november 8-án ünnepeljük annak az orvostudományi szakágnak a képviselőit, akik különféle képalkotó eljárásokat, úgymint röntgent, ultrahangot, CT-t vagy MR-t alkalmaznak betegségek diagnosztizálására és kezelésük meghatározására.

 

Wilhelm Conrad Röntgen 1895. november 8-án fedezte fel a később róla elnevezett röntgensugárzást, amely aztán több képalkotó módszer alapjává is vált. Röntgen halálának 100. évfordulóján, 2011-ben Európa-szerte radiológiai napot tartottak, és 2012-től minden évben ezen a napon tisztelgünk a radiológia területén dolgozók előtt.

A radiológia különböző képalkotó eljárásokkal dolgozó orvostudományi szakág. A radiológus szakemberek tevékenysége nélkülözhetetlen a betegellátásban, ugyanis képalkotás nélkül nincs megfelelő diagnózis és terápia. A képalkotó teamek tagjai munkájuk során nagy hangsúlyt fektetnek a társszakmákkal való szoros kommunikációra és a gördülékeny betegellátás biztosítására, hogy időben megtörténjen a kóros eltérések felismerése, így a páciensek minél előbb megkaphassák a megfelelő kezelést.

 

A röntgensugarak segítségével működő eljárások, vagyis a klasszikus röntgen, a mammográfia és a CT-vizsgálat mellett a képalkotó diagnosztikához tartoznak többek között a mágneses rezonancián alapuló MR-vizsgálatok, a radioaktív izotópokkal végzett nukleáris medicina és a hanghullámokat használó ultrahang-vizsgálatok is. Ezek a módszerek kulcsfontosságú szerepet töltenek be többek között a daganatok kimutatásánál, a csontokban és a lágyrészekben kialakult kóros elváltozások detektálásánál.

 

Forrás, fotó: Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet