Fél évszázados az intenzív osztályunk

A Tudományos Bizottságunk havi rendszerességgel más-más témakörökben szakmai előadásokat szervez, ennek keretében szeptember hónapban az intenzív osztályunkat kérte fel az előadások szervezésére és azok megtartására.

Az osztály munkatársai egy különleges rendezvényt álmodtak és valósítottak meg, mivel kórházunk intenzív osztályát 1973-ban alapították, így az elmúlt ötven évet egy tudományos nap keretében ünnepelték meg. Az osztály dolgozói beszéltek az elmúlt évekről, valamint az intenzív szakma országosan elismert szakembereit hívták meg tudományos előadásaik megtartására. Az esemény két szekcióból állt: első körben az intenzív terápia és az altatás szakterületének történetéről meséltek a jelenlévőknek. A második részben a szakterület jelenlegi helyzetének bemutatása és az újdonságoké volt a főszerep.

A szakmai napot dr. Németh Zoltán osztályvezető főorvosa vezette le. A megnyitót és a köszöntőt két jelenleg is aktívan dolgozó főorvosa dr. Eigemann Éva és dr. Tóth Erika mondta el. Dr. Jobbágy Lajos főigazgató, az intenzív osztály korábbi osztályvezető főorvosa az osztályon töltött negyven évéről mesélt Kitől mit tanultam? című előadásában.
A Pécsi Tudományegyetem egyik medicina habil egyetemi tanára, Prof. Dr. Bogár Lajos PhD – Az önálló magyar aneszteziológia és intenzív terápia megjelenéséről és kialakulásáról történetéről beszélt. Magyarországon Budapesten volt az első önálló aneszteziológiai és intenzív osztály 1961-ben.
A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás betegellátó osztályának vezető főorvosa dr. Lovas András PhD a szervtámogatással megvalósítható vérzéses sokk kezeléséről tartott előadást két eset bemutatásán keresztül.
Holzinger Emese az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársa, a szervdonáció magyarországi helyzetéről beszélt statisztikai adatok bemutatásán keresztül. Idén „Életet adó Kórház díjat”, országos elismerést az intenzív osztályunk kapta a Magyar Kórházszöveteség XXXV. Kongresszusán, amit még áprilisban kórházunk transzplantációs koordinátora, dr. Németh Zoltán osztályvezető vett át.
Az előadások első részét dr. Máté Ágnes sürgősségi betegellátó osztályunk vezető főorvosa zárta, aki az intenzív osztályunkon kezdte pályafutását. Visszatekintés az aljáról a tetejére című előadásában archív képek és újságcikkek felvetítése mellett, kedves és humoros személyes történeteket mesélt az intenzíven töltött éveiről. Kiemelte, hogy a példás, alázatos szakmai munka mellett az összetartás és jókedv is jellemezte a kollektívát.
Az állófogadással egybekötött kötetlen beszélgetést és fotózást követően folytatódtak az előadások.
A Pécsi Tudományegyetem szintén medicina habil egyetemi tanára, Prof Dr. Csontos Csaba PhD az emberi esendőségről tartott szakmai előadást. Kiemelte annak jelentőségét, hogy mennyire fontos a megfelelő környezet és kommunikáció kialakítása annak érdekében, hogy a kórházba bekerülő esendő beteg és hozzátartozói tisztában legyenek egy – egy beavatkozás várható és lehetséges következményeivel és ennek tudatában felkészülten dönthessenek.
Gál Erzsébet osztályvezető főnővér az elmúlt 50 évet mutatta be képek segítségével, több évtizeddel ezelőtti kezelési lapok, mára elavultnak számító eszközök kerültek elő.
A többi rendkívül érdekes és tanulságos előadás az egészségügyi szakma képviselőinek mutatta be a jelenkori intenzív osztályos munkát. Dr. Trásy Domonkos PhD előadásának a címe: Haemodinamikai monitorizálás. Dr. Almási Róbert Gyula Habil EDPM, egyetemi docens, tanszékvezető a Pécsi Tudományegyetemen, aki „A regionális anesztézia lehetőségei napjainkban” címet adta előadásának.
A Semmelweis Egyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának, klinikai főorvosa dr. Bőhm Tamás az intenzív osztályon különböző területeken használat ultrahangról beszélt.
Dr. Vincze Réka, a székesfehérvári kórház intenzív osztályának főorvosa, az intenzív osztályon kezelt betegek legmodernebb táplálását mutatta be. A tudományos napot és a rendezvényt dr. Németh Zoltán zárta le és köszönte meg a jelenlévők figyelmét.
Számos munkatársunk követte figyelemmel a rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadásokat, melyek végén még leehetőség volt, egy kötetlen beszélgetésre.

Kórházunk Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának – AIBO mérföldkövei:
1973-ban alakult meg a kórház harmadik emeletének C szárnyán 4 ággyal.
1974-ben az 5 emelet C szárnyára került és már 6 ággyal, majd 1982-ben ötödik emelet D szárnyára költözött és 12 ágyra bővült.
A Központi Technológiai Tömb megépülését és átadását követően, 2014-ben került át a jelenlegi helyére az új épület (KTT) első emeletére és jelenleg 14 ágyon működik.
Osztályvezető főorvosok:
1973 – 1988 Dr. Molnár Gergely
1988 – 2000 Dr. Kiss Barnabás
2000 – 2022 Dr. Jobbágy Lajos
2022 – től Dr. Németh Zoltán

Osztályvezető főnővérek:
1973 – 2000 Császár Zsuzsanna
2000 – től Gál Erzsébet

Utolsó frissítés dátuma 2023-10-05