Ápolók Nemzetközi Napja

Május 12-e világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja, az 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale tiszteletére.

A hajdani brit ápolónő az ápolóképzés kiemelkedő alakja, aki már életében legendává vált. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Hazatérve hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert.

1860-ban nyitott egy nővérképzőt, ahol megteremtette a betegápolás etikai alapjait, s egyúttal küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is.

Florence Nightingale fogalmazta meg, hogy “az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

Kossuth Zsuzsanna személye meghatározó nemzeti ápolástörténetünk fejlődésében, ezért februárban a születésnapján ünnepeljük a Magyar Ápolók napját.

Ez a két ünnepnap, ez a két személy, történetében, sorsában, tevékenységében nem választható külön. Kortársak voltak, olyan folyamatok elindítói, amelyek megteremtették a betegellátás alapjait, megfogalmazták hivatásunk szép és nemes feladatait, de kötelezettségeinket is.

Ezen a napon világszerte köszöntik az ápolókat.
Boldog Nemzetközi Ápolók Napját kívánunk az egészségügyi ellátásban tevékenykedő szakdolgozóknak.

Utolsó frissítés dátuma 2024-05-13