Uniós támogatás a fertőzések megelőzéséreLezárult az EFOP-1.8.21-18-2019-00022 „ A Szent Pantaleon Kórház infekciókontroll tevékenységének fejlesztése a betegellátással összefüggő higiénés kockázatok csökkentésére” pályázat

2023. február 28. napjával sikeresen lezárult a Szent Pantaleon Kórház – Rendelőintézet Dunaújváros 56,81 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósított EFOP-1.8.21-18-2019-00022 azonosítószámú pályázata. A projekt megvalósítása során az Intézmény infekciókontroll tevékenységének fejlesztése valósult meg.

A projekt kitűzött célja volt az infekciókontroll program fejlesztése, azon belül is a kapcsolattartó rendszer kialakítása, valamint a kézhigiénés infrastruktúrához szükséges tárgyi feltételek, eszközök beszerzése.
Az infekciókontroll kapcsolattartók bevonásával csökkenthető az egészségügyi ellátással összefüggő, megelőzhető komplikációk kockázata. A kapcsolattartók elvégzik a betegek kockázatértékelését, segítik a higiénés szakemberek intézkedéseinek végrehajtását, kidolgozzák a helyi eljárásrendeket, részt vesznek oktatásokon, illetve segítséget nyújtanak a betegek, hozzátartozók higiénés felvilágosításában.
A projekt megvalósítása során 3 alkalommal kézhigiénés oktatást tartottunk a lakosság számára.
A kézhigiénés szabályok kiterjedt alkalmazásához 1.584 db különféle adagoló (fertőtlenítő, szappan, papírtörölköző), a kórtermek zárófertőtlenítéséhez 2 db terület és levegő fertőtlenítő készülék, az urológiai endoszkópos műtétekhez 2 db vízkezelő rendszer, továbbá 1 db Hand-in Scan készülék, 1 db KITÁR (a felületek tisztaságát ellenőrző monitoring eszköz) és 1 db OBSERVE SOP program került beszerzésre 37,6 millió forint értékben.
A fejlesztés eredményeként az infekciókontroll szintje a WHO ajánlásai alapján haladó szintre emelkedett, javul az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések felügyelete, miközben kockázatuk csökken.
A projekt megvalósítás költségeinek fedezetét 56,81 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrás biztosította.

Utolsó frissítés dátuma 2023-03-16