Tudományos ülés nőgyógyászati rosszindulatú folyamatok témában

Kórházunk Tudományos Bizottsága havonta más-más témakörökben szakmai előadásokat szervez dolgozóinknak és környékbeli háziorvosainknak. Január 17-én a nőgyógyászat volt a téma.

A rendezvényt dr. Kővágó Levente a Tudományos Bizottság elnöke nyitotta meg, majd átadta a szót első előadónak dr. Bazsa Sándor PhD osztályvezető főorvosnak. Az osztályvezető a kórházunk szülészet-nőgyógyászati osztályának elmúlt huszonhárom évében történt változásokat mutatta be. 2000-től tavalyi év végéig a nőgyógyászati onkológiai eseteket és az osztályon elvégzett beavatkozásokat és azok számszerű alakulásáról, változásairól beszélt az „Onkológiai ellátás osztályunkon” című előadásban. Előadása végén elmondta, hogy az országos statisztikai adatok között fellelhető, hogy Dunaújvárosban végeznek a legtöbb hüvelyen keresztüli méheltávolítást.

Dr. Varga Levente, az Országos Onkológiai Intézetben 2019-től alkalmazott sugárterápusa eljárását mutatta be, amit méhnyakrákos betegeknél alkalmaznak. Előadásának címe „Méhnyak daganatok adaptív kombinált intrakavitális-intersticiális brachyterápiás kezelése”.

Dr. Barna András a petefészekrák különböző típusairól, szövettani elváltozásokról, túlélési statisztikákról, a betegség kezelésről és az immunterápia alkalmazásáról beszélt, rendkívül érdekes tudományos előadásában. Előadásának címe: „A tumort infiltráló magas limfocitaszám korrelációja a hosszabb túléléssel előrehaladott petefészekrák esetén”

Számos munkatársunk követte figyelemmel a rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadásokat, melyek végén sor került a hallgatóságban felmerült kérdések megválaszolására, megvitatására.