Táplálkozás, táplálás a középpontban

Kórházunk Tudományos Bizottsága havonta más-más témakörökben szakmai előadásokat szervez dolgozóinknak és környékbeli háziorvosainknak. Március 29-én a betegek táplálása volt a téma.
A betegségek lefolyását, kimenetelét, a kórházi tartózkodás időtartamát és az életminőséget a tápláltsági állapot jelentősen meghatározza. Az előadások során a tápláltsági állapot jelentőségéről, felmérésének és korrekciójának lehetőségeiről hallhattak előadásokat különböző szakterületeken dolgozó, táplálásterápiában jártas előadóktól.

Bevezetésként dr. Kővágó Levente a Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, megnyitotta a rendezvényt, majd felkérte dr. Németh Zoltán, az intenzív osztály, vezető főorvosát, hogy vezesse fel az tudományos ülés tematikáját és tartsa meg „Akut stresszállapot és katabolizmus” című előadását.
Dr. Németh Zoltán kiemelte, hogy az akut betegség kezelése mellett, nagyon nagy jelentősége van a megfelelő táplálék bevitelére, hiszen egy intenzív osztályos terápiára szoruló lélegeztetett beteg naponta súlyos mennyiséget veszít az izomszöveteiből. A szervezetünket ért negatív behatások, akut stresszhelyzetek, betegségek, felborítják a szervezet egyensúlyát, a legyengült, mozgásában korlátozott állapotok további izomveszteséggel járnak. A beteg izomvesztésének növekedésével együtt nő a mortalitás mértéke is.
Géringer Noémi dietetikus a „Malnutritio – Szűrési és intervenciós lehetőségek a dietetikus kezében” című előadásában izomtömeg és testtömeg hányadosának mérési lehetőségeiről, laboreltérési mutatókról és ezek jelentőségéről beszélt. Akár egy túlsúlyos beteg is lehet súlyosan alultáplált, ami annyit jelent, hogy a testének izomszövet mennyisége rendkívül alacsony. „Az éhezés, betegség vagy öregedésből adódó malnutríció, olyan állapotnak tekinthető, amely az elégtelen táplálék bevitel vagy a nem megfelelő felszívódásnak az eredménye, ami megváltozott testösszetételhez (csökkent zsírmentes testtömeg), valamint csökkent fizikai, szellemi funkcióhoz és betegség rosszabb klinikai kimeneteléhez vezet.” „A malnutríció kivédése és kezelése lehetőséget kínál a betegségekből történő rövidebb időn belüli felépülésre és a kórházi tartózkodási idő lerövidülésére.”
Dr Horváth Ágota általános sebészeti és mozgásszervi rehabilitációs osztályunk főorvosa a végtag csonkolásos beavatkozást követő táplálkozás jelentőségéről beszélt „Amputált betegek roborálása, avagy mi történik a műtéttől a rehabilitáció végéig” című előadásában. A kórházba került betegek 21-50%-a elhanyagoltan, alultápláltan, súlyos szeptikus állapotban kerül a kórházba. Az érszűkületes páciensek számos más kísérő betegséggel terheltek, amik a gyógyulási, a felépülési folyamatokat is nagy mértékben befolyásolják.
Dr. Németh József krónikus belgyógyászati osztályunk vezető főorvosa az idősebb korosztály táplálkozási szokásainak, igényeinek változásairól és azok következményeiről beszélt „Speciális esetek a tápláltság megítélésében” címet kapó előadásában. A fiatal és középkorban szervezetünkbe vitt táplálékok és az izmaink fejlesztése, aktív mozgáshoz való hozzáállásunk, mozgás kultúránk, súlyosan befolyásolja az időskori izom és testünk leépülésének mértékét, folyamatát.
Dr. Dongó Eleni neurológiai osztály szakorvosa „Neurológiai betegek enterális táplálásának szempontjai” előadásában a stroke, vagy más neurológiai aktív, vagy krónikus betegséget követő táplálás visszavezetéséről, változásairól beszélt.
A programok záró előadását Sánta-Balázs Ágnes, Nutricia cég képviselője tartotta, aki „A korszerű táplálásterápia – Az enterális táplálás kihívásai és megoldásai” előadásában összefoglalta a különböző betegségekben, táplálkozási nehézségekkel küzdő betegek segítésére kifejlesztetett legmodernebb táplálékkiegészítőket. A megfelelő táplálékkiegészítők, gyógytápszerek a betegségből való felgyógyuláshoz elkerülhetetlenek.
Mindegyik előadó kiemelte, hogy a táplálásterápia célja: a beteg jó tápláltsági állapotának megőrzése, vagy elérése annak érdekében, hogy egy vagy több tápanyag hiánya ne hátráltassa a gyógyulást. A megfelelő roborálás, gyógytápszer készítmények használata sokat javít a gyógyulási folyamat kimenetelén, lerövidíti az ápolási időszakot. A felelősség közös, múlik a beteg és a környezetének együttműködő készségén, a szakemberek megfelelő támogatásán, az alapellátásban dolgozók figyelmén, támogató közreműködésén.
Számos munkatársunk követte figyelemmel a rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadásokat, melyek végén sor került a hallgatóságban felmerült kérdések megválaszolására, megvitatására, majd egy büfé melletti kötetlen beszélgetésre.