Semmelweis Ignácot fogadták örökbe

A velencei baptista iskola vezetése és szülői munkaközössége nem mindennapi kezdeményezésbe kezdett.

Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Ált Iskola és Gimnázium iskola vezetésének és a Zöldliget szülői egyesületnek nagy közös célja, hogy a gyermekeik számára az oktatást színvonalat fent tartsák, színesítsék, fokozzák, az alapítványon keresztül támogassák. A „Fogadj örökbe egy tanítási napot!” nevű kezdeményezés keretén belül egy nap minimum 50.000 Forintos felajánlást követően válik örökbefogadottá. Ha például egy harminc fős osztályban mindenki kétezer forintot bead a közös kasszába, akkor Övék lesz egy nap, és az örökbefogadott napot elnevezik az osztály által választott híres emberről, akinek munkásságával kapcsolatosan az iskola tematikus napot tart a diákoknak. A befolyt összeggel az iskola alapítványa rendelkezik és forgatja vissza a fent említett célok megvalósítására. A tizenegyedik és tizenkettedikes évfolyam dr. Semmelweis Ignácot az anyák megmentőjét választották az általuk örökbefogadott napra. A kézmosás, a kézfertőtlenítés fontosságának bemutatására kérték fel dolgozóinkat a gimnázium tanárai. Angol óra keretében dr. Kecskés Borbála PhD osztályvezető főorvos és Alics Szilvia epidemiológus előadásának köszönhetően megismerkedhettek dr. Semmelweis Ignác munkásságával. Ezt követően a kórházunk higiénés csoportja gyakorlatban bemutatta a megfelelő higiénés kézmosást, és a hand in scan készülékkel ellenőrizték a megvalósítás -helyességét.

Semmelweis kutatásainak jelentőségét saját kollegái nem ismerték el, a magyar tudós csak a halála után válhatott az anyák megmentőjévé, mára viszont a fertőtlenítési eljárás és a kórházi fertőzések megelőzésének úttörőjeként tartja számon az orvostudomány. Semmelweis Ignác hagyományát folytató magyar találmány, a Hand-in-Scan kézhigiénia-ellenőrző eszköz melynek feltalálója, Haidegger Tamás, számos díjjal kitüntetett orvosbiológiai mérnök. A Hand-in-Scan startup vállalkozás vezérigazgatója és társalapítója kollegáival együtt az orvosi kézhigiénia objektív ellenőrzésére olyan eszközt fejlesztett ki, amely a digitális képfeldolgozáson alapul, és azonnali visszajelzést ad a kézmosás minőségéről az érintettnek. A szabadalmat – amely nagy szerepet játszik a kórházi fertőzések csökkentésében – már több kórházban is használják és nemzetközi szinten is terjesztik. A kéz szkennelő készüléket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, nemzetközi partnerekkel együttműködve fejlesztették ki, hogy láthatóvá tegye a kézen megtelepedett mikroorganizmusok jelenlétét, tehát a Semmelweis Scanner kézhigiéné kontroll megoldás, a kézhigiénés technika objektív kiértékelésére és ellenőrzésére alkalmas.

A pályaválasztás előtt álló diákok nagy érdeklődéssel fogadták munkatársainkat és próbálták ki a kézfertőtlenítéskontroll készüléket.