Rangos nemzetközi elismerést kapott a neurológiai osztályunk

Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet arany díjat adományozott neurológia osztályunknak az ott végzett magas színvonalú stroke ellátásért.

Az Angels-díjat az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet adományozza, melyet idén a díjakat a Magyar Stroke Társaság XVII. kongresszusán, ünnepélyes keretek közt adták át 2023. szeptember 1-jén pénteken, Siófokon. Az Angels díjak célja, hogy elismerést és megbecsülést nyújtsanak azon csapatok vagy egyének számára, akik elkötelezték magukat a stroke gyakorlat és a folyamatos megfigyelés kultúrájának megteremtése mellett.

A nemzetközi ESO Angels és az Európai Stroke Társaság értékelése alapján kórházunk neurológiai osztálya elnyerte az ESO Angels arany fokozatú minősítését, ezzel a stroke ellátásban Európa legjobbjai közé tartozik.

A 2016-ban Dél-Afrikából kiinduló Angels kezdeményezés célja, hogy a betegek az agyi keringészavar kialakulásának helyétől függetlenül egyenlő eséllyel részesülhessenek a legkorszerűbb stroke ellátásban. Ennek egyik alappillére az intravénás vérrögoldó kezelést (thrombolysist) biztosító stroke centrumok számának növelése volt. Az érelzáródás okozta stroke-ot négy és fél órás időablakon belül lehet hatékonyan kezelni, ezért fontos, hogy megfelelő számú elérhető stroke-centrum legyen az országban Az Angels kezdeményezés másik fő célja az ellátás minőségének emelése és a folyamatok egységesítése volt, ezért folyamatosan on-line képzéseket szerveznek orvosoknak és szakdolgozoknak egyaránt. A dokumentumok figyeléséért úgynevezett stroke regisztert hoztak létre, amelybe negyedévente kell a kezelt betegek adatait feltölteni. Az elmúlt hét év során Európában 7938 kórház csatlakozott a kezdeményezésükhöz, és vált stroke centrummá, hazánkban is jelenleg 39 ilyen központ működik.

Az ESO Angels Awards azokat a kiválóan teljesítő kórházakat ismeri el, amelyek következetesen rögzítették és szolgáltattak olyan adatokat, amelyek segítik a kutatást, és segítenek azonosítani a fejlesztési pontokat a stroke-betegek kezelésében.

A magyarországi stroke centrumok közül jó páran csatlakoztak már eddig a regiszterhez,  teljesítményük alapján az intézmények arany, platina és a legmagasabb, gyémánt státuszt szintén az előző negyedévben feltöltött kezelési adatok alapján kapták meg. A Budapesti, a Szegedi és a Debreceni neurológiai Klinikák, Oktató Kórházak és a Budai Centrum Kórház mellett immár kórházunk Neurológiai osztálya is díjat kapott, ami nagyon nagy szakmai elismerésnek számít.

A díjat Síofokon dr. Tóth Kornélia adjunktus és dr. Lengyel Gabriella Kincső szakorvos vették át.

Dr. Kercsó Anca neurológiai osztályvezető főorvos kiemelte, hogy a gyors reakcióhoz, a szakmai munka megkezdésekor minden esetben nagy segítséget kapnak a sürgősségi és a radiológiai osztály munkatársaitól, tehát az elismerés Őket is illeti.

Büszkén gratulálunk az osztályok teljesítményéhez.

https://hu.angels-initiative.com/