Október 1: Mellrák elleni küzdelem világnapja

Az Országos Kórházi Főigazgatóság munkatársai a pólójukon viselt rózsaszín szalaggal, a mellrák elleni küzdelem szimbólumával, a „REMÉNY SZALAGJÁVAL” hívják fel a figyelmet a megelőzés, a rendszeres önvizsgálat és a szűrés fontosságára. A MOL Campus tetejéről üzenik minden nőnek az országban szerteszét, hogy amennyiben meghívót kapnak emlőszűrésre: menjenek el, mert minden nő számít és minden nő fontos valakinek!
Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése:
• minden 11. nő emlőjében fejlődik ki rosszindulatú daganat,
• hazánkban évente több mint 7.000 nőnél állapítanak meg emlődaganatot és
• közülük kb. 2.000 nő hal meg évente a betegségben.
• Magyarországon a nők körében a 2. leggyakoribb daganatos halálok az emlődaganat.
A daganatos elváltozás az emlőben lassan, hosszú ideig, kezdetben teljesen tünetmentesen alakul ki. A szűréssel a daganatot korán, még tünetek jelentkezése előtt fel lehet fedezni. Az időben felfedezett daganatok közel 90%-ban gyógyíthatók.
Ezért indult el 2002-ben hazánkban a szervezett emlőszűrés, melynek keretében a 45-65 év közötti szűrésre jogosult nők 2 évente kapnak meghívást. A meghívólevélben a tájékoztatást kapnak a meghívottak, hogy hol (melyik emlőszűrő központban) és mikor kell megjelenniük szűrésen. Amennyiben a meghívóban jelezett időpont nem felel meg a szűrésre jogosultnak, úgy lehetősége van módosítani a szűrés időpontján.
A szűrés alkalmával az emlők fizikális vizsgálatát végzik el és az emlőkről 2 irányú felvételt készítenek, melyet egymástól függetlenül két, emlődiagnosztikában jártas radiológus értékel. Az emlőszűrés fájdalommentes és a szűrőállomáson való bejelentkezéstől számítva negyed óráig tart. 2 évente ennyi időt, 15 percet kell szentelniük a szűrésre jogosult nőknek arra, hogy tudják azt, hogy nincs emlő daganatuk, vagy, hogy a korai diagnózissal esélyt kapjanak a gyógyulásra!
Köszönjük a MOL-Csoportnak, hogy felelős vállalatként fontosnak tartják a szűrések fontosságát és kollegáikkal ők is részt vettek velünk a figyelemfelhívásban.

Országos Kórházi Főigazgatóság
https://okfo.gov.hu/Hirek/oktober-1-mellrak-elleni-kuzdelem-vilagnapja