“Kezünkben a megoldás”

A megfelelő kézhigiéné, a rendszeres, alapos kézmosás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Akik a betegellátást választották hivatásuknak, tudják, mennyire elengedhetetlen a megfelelő fertőtlenítés. Kezeinken – szennyezettségtől függően – akár 100 millió mikroba is élhet; az alapos kézfertőtlenítéssel azonban ez 50 százalékkal csökkenthető.

2009 óta május 5. a kézhigiéné világnapja – ebben az évben indította el a WHO Ments életet – fertőtlenítsd a kezed! c. világméretű kampányát. Dr. Pásztor László, aFejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Higiénés osztályának orvosa magyarázza el a világnap célkitűzését.
„Az idei immár a tizenötödik alkalom, hogy megszervezik a világnapot. 2023-ban a jelmondat: gyorsítsuk meg együtt az akciót. A kézhigiénia kérdései ugyanis nem csak az egészségügyre tartoznak! Közös feladatnak kell lennie, a világ bármely országában, minden lakosra értve. 2009-ben dolgozták ki alkoholos kézfertőtlenítést és speciális mozdulatokat, melyeknek köszönhetően mindössze 20 – 30 másodperc alatt elvégezhető a művelet, amely életeket menthet.
– Mikrobák millió telepednek meg a kezeinken. Miért lehet ez különösen veszélyes?
Kezeinken – szennyezettségtől függően – akár100 millió mikroba is élhet. Az egészségügyben dolgozók számára ezért is bír nagy jelentőséggel a megfelelő fertőtlenítés. A cél, hogy a saját mikrobáikat ne adják át a betegnek, sem egyik betegtől a másik betegig ne vigyék át a mikrobákat. Ezért kell legalább minden betegérintés előtt és betegérintés után szigorúan kezet fertőtleníteni. Ez az alkoholos kézfertőtlenítés a bőr átmeneti baktérium flóráját pusztítja el. Ami a mélyebb pórusokban van, a szőrtüszőkben, azokat nem pusztítjuk el ennyi idő alatt, de máris sokat tettünk a fertőzések számának csökkentése érdekében.

– A betegeket szűrik az egészségügyi intézmények?
Azokat, akik tervezett műtétre érkeznek, pl. az Ortopédiai és Sebészeti osztályra mindenképpen! A beavatkozás sikere múlhat azon például, hogy van-e valamilyen multirezisztens kórokozó a betegben.

– Mit nevezünk multirezisztens kórokozónak?

Az antibiotikumok jelentős részének ellenálló baktériumokat nevezzük multirezisztens kórokozóknak. A „szuperbaktériumok” akár pánrezisztensek is
lehetnek, azaz ellenállhatnak valamennyi ismert antibiotikumnak. Egyes becslések szerint 30 év múlva a ráknál is veszélyesebbek lehetnek, több ember halálát okozhatják.*
A WHO adatai alapján elmondható, hogy a világon évente 10-20 millió ember hal bele a multirezisztens fertőzésbe. Ezért is kell folyamatosan felhívni a figyelmet a kézfertőtlenítés fontosságára!
*forrás: https://www.who.int/publications/i/item/9789240047655
Forrás: Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház