Kézhigiénés Világnap 2024. május 5

A WHO 2009-ben május 5-ét jelölte ki Kézhigiénés Világnapnak. A közelgő nap alkalmából szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét e téma fontosságára.

A kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) “Tiszta Betegellátás – Biztonságosabb Betegellátás” / Clean Care is Safer Care / program részeként hirdette meg a “Ments életeket: moss kezet” (Save Lives: Clean Your Hands) szlogenű kampányát, mely a kézhigiéné fejlesztését tűzte ki célul.

Idén tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre a WHO által koordinált “Kézhigiénés Világnap”, május 5-én.

Felmérések alapján az emberek kb. 60 %-a nem mos kezet hazaérkezés után.

Azáltal, hogy évente egy napon a kézhigiéné fejlesztésére összpontosítunk, a kezdeményezés folyamatosan és fenntartható módon előmozdítja a helyes kézhigiénés gyakorlatot az egész világban.

A nap folyamán a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során a kezeinkre környezetünkből különböző kórokozók kerülnek. Ha a kórokozókkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és gyulladást is okozhatnak. Közvetítő a piszkos kéz!

Különösen fontos a gyermekek és a betegek védelmére figyelni.

Hol marad koszos a kezünk kézmosás után? A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására, pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos, legalább 1–1,5 percig tartó kézmosás szükséges. Az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45 %-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23 %-át lehetne megelőzni.