Gastroscopia II.(gyomortükrözés)

A gyomor vizsgálatának ma legkorszerűbb módszere az endoszkópos, régebbi nevén tükrözéses vizsgálat. A köztudatban ezek a vizsgálatok a nagyon kellemetlen, fájdalmas vizsgálatok közé tartoznak, mert korábban merev eszközökkel végezték őket.

Napjainkban azonban korszerű, üvegszál fonatból készült, hajlékony eszközök állnak rendelkezésünkre. Ezekkel a vizsgálat lényegesen egyszerűbb, gyorsabb és könnyebben elviselhető a beteg számára. Világszerte haszonnal alkalmazott rutin eljárásról van szó, melyet intézményünkben is csaknem húsz éve végzünk már.
A vizsgálat vékony, alig egy centiméter átmérőjű, hajlékony cső gyomorba történő levezetéséből áll. Ezzel lehetőség nyílik a gyomor belsejének részletes, közvetlen megtekintésére. A milliméteresnél kisebb elváltozások is könnyen felismerhetők.

A vizsgálat nemcsak megtekintésből áll, hanem mód van apró minták vételére is szövettani, vagy egyéb vizsgálat céljából.

Gyomor- vagy bélnedvet is nyerhetünk laboratóriumi vizsgálatokra, sőt polypok, kisebb daganatok, lenyelt idegen tárgyak eltávolítására, fekély vagy más betegség talaján fellépett vérzések megszüntetésére is lehetőség van.

A vizsgálat nem fájdalmas, csupán kisebb kellemetlenséggel jár. Időtartama 3-5 perc. A lehetséges kellemetlen következmények a vizsgálat előkészítésekor, kezdetekor vagy a vizsgálat közben fellépő, a betegek érzékenységétől, izgalmi állapotától függően változó mértékű öklendezés vagy köhögés. A garat a vizsgálat után általában 24 órányi időre enyhén fájdalmas, érzékeny maradhat. A vizsgálat közben kisebb gyomortáji feszüléssel járhat az eszközzel bejuttatott kis levegő, amire a látási viszonyok javítása céljából van szükség. A szükséges mintavételek egyáltalán nem okoznak fájdalmat, mert nincs fájdalomérző idegvégződés a gyomor bélésében.

Fentieknél komolyabb komplikáció, szövődmény (jelentős sérülés, vérzés, fertőzés) csak igen ritkán lép fel, intézményünkben példa erre nem volt.

Az ön számára a könnyítést szolgálja, hogy a vizsgálat előtt izomba adott injekcióval csökkentjük a nyálelválasztást és a vegetatív idegrendszer érzékenységét. (Ezt ön szájszáradás formájában érezni is fogja.) Lidokain permetezéssel csökkentjük a garat érzékenységét, csökkentve ezzel az eszköz levezetésekor esetleg jelentkező öklendezést. A garat érzéketlensége miatt a vizsgálat után  fél-egy órán belül enni, inni nem tanácsos a félrenyelés veszélye miatt.

A vizsgálat elmaradása esetén panaszainak, tüneteinek oka tisztázatlan maradhat, ami betegségének súlyosbodásához vezethet, rontva esélyét a gyógyulásra. A panaszok okának tisztázatlansága miatt érzett szorongás bizonyosan meghaladja a vizsgálat előtti természetes aggodalmat.