Gastroscopia I.(felső tápcsatorna- tükrözés)

A felső tápcsatornai tükrözés (röviden gasztroszkópia) a jelenleg ismert legkorszerűbb vizsgálati módszer a nyelőcső, gyomor, patkóbél betegségeinek (például gyulladás, fekély, rosszindulatú daganat) kórismézéséhez. A gasztroszkópos vizsgálatot endoszkópos laboratóriumokban, erre specializált, tapasztalt szakemberek végzik.
A vizsgálat során mód van a kóros eltérések sokkal pontosabb megítélésére. A beavatkozás során szövettani mintafelvételre van lehetőség, amely a végleges kórszövettani diagnózis alapfeltétele. Ilyenkor annak tisztázására is lehetőség nyílik, hogy fennáll-e olyan bakteriális fertőzés, amely a fekély kialakulásában szerepet játszhat (helicobacter pylori). A gasztroszkópia további nagy előnye, hogy nemcsak diagnosztikus, hanem további gyógyító tevékenységre is alkalmas (pl.: felső tápcsatornai vérzés csillapítása, polip eltávolítása, lenyelt idegentest kiemelése).

A gasztroszkópia éhgyomorra történik, ezért a beavatkozás napján, a vizsgálat előtt sem szilárd, sem folyékony étel nem fogyasztható. A dohányzás is kerülendő, mert jelentősen növeli a gyomor savelválasztását.
A beavatkozás során, a garat helyi érzéstelenítését követően egy ujjnyi vastag, hajlékony optikai eszközt (a gasztroszkópot) vezetnek le a szájon át a nyelőcsőbe, majd a gyomron keresztül a nyombélbe. A vizsgálat a beteg megfelelő együttműködése mellett csupán néhány percig tart, fájdalommentes, jól tolerálható, de amennyiben a beteg igényli, előzetes nyugtató injekciót is kaphat. A vizsgálattal esetleg együtt járó hányingert mély légzésekkel, sóhajtásokkal lehet leküzdeni. Mivel az eszköz nem a légutakba kerül, ezért zavartalanul fog tudni lélegezni.
A gasztroszkópiát követő egy órán belül nem szabad étkezni, mert a garatérzéstelenítés miatt megnő a félrenyelés veszélye. Egyébként a beteg akadálytalanul folytathatja a napi rutin tevékenységét, munkáját. Ha a beteg nyugtató injekcióban is részesült, a vizsgálat napján gépkocsit nem vezethet a reakcióképesség csökkenése, a reflexek megromlás miatt.