Colonoscopia(vastagbél-tükrözés)

A vizsgálatot ma világszerte – intézményünkben is – endoszkópos módszerrel végzik. Ennek során a végbélnyíláson keresztül vékony, hajlékony eszközt lehet a vastagbél teljes, mintegy 1,5 méteres hosszán végigvezetni. A vizsgálatot megelőzően alapos hashajtás, beöntéses bélmosás szükséges a bél alapos kitisztításához – enélkül a vizsgálat nem végezhető el.

 

Ezzel a módszerrel pontos képet nyerhetünk a vastagbél nyálkahártyájának állapotáról, esetleges diffúz vagy körülírt elváltozásairól, betegségeiről.
A vizsgálat során mintavételre (biopsziára) is lehetőség van szövettani vizsgálat céljából, a mintákat a kórházban elemzik. Túl a betegség megállapításán, ezzel az eszközzel lehetséges a jóindulatú daganatok (polypok) eltávolítása is.

 

A vizsgálat közben kellemetlen bélfeszülés, kisebb-nagyobb fájdalom érezhető. Az endoszkópos procedúra előtt számos vizsgálat, beavatkozás történik, hogy a vizsgálattal járó kockázatot a lehető legkisebbre csökkenthessük. A beavatkozás során számíthat a személyzet tapasztalatára, figyelmére, gondosságára, türelmes bánásmódjára.