Magyar Ápolók Napja

Az Országgyűlés 2014-ben nyilvánította február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává, Kossuth Zsuzsanna, hazánk első főápolónője születésének évfordulója alkalmából.

Kossuth Zsuzsanna az 1848-as szabadságharcban segítette a hadi sebesültek ellátását, egyúttal Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja is volt, hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének. Ápolónak lenni nem csak egy foglakozás, az egyik legszebb, legnemesebb, de a legnehezebb hivatás is.

Vármegyénkben a két kórház, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Ápolási Egyesület minden évben együtt ünnepelve állít emléket Kossuth Zsuzsannának, akinek munkássága előtt tudományos ülés keretében tisztelegnek az egészségügyi szakdolgozók. A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház az idén február 19-én rendezte meg ünnepségét, melyen kórházunk is képviseltette magát. A szakmai programot követően dr. Kővágó Levente mb főigazgató, Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató és Béres Andrea vezető ápoló koszorút helyezett el Székesfehérváron Kossuth Zsuzsanna szobránál.

Kossuth Zsuzsanna ápolói hivatásról vallott gondolatával köszöntjük a Szent Pantaleon Kórház ápolóit, egészségügyi dolgozóit, megköszönve a mindennapokban nyújtott áldozatos munkájukat.

“Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.”

Dr. Kővágó Levente                                             Erdély-Franyó Anna
mb.főigazgató                                                      ápolási igazgató