Kézhigiénés Világnap

A WHO 2009-ben május 5-ét jelölte ki Kézhigiénés Világnapnak annak apropóján, hogy a kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik leghatékonyabb módja. A Szent Pantaleon Kórház is elkötelezett a kézhigiéné fontossága iránt, illetve kiemelt figyelmet fordít a fertőzések megelőzésére.

A WHO nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék és alkalmazzák a kézhigiénét, hanem a lakosság is minél szélesebb körben legyen tájékozott. Azáltal, hogy évente egy napon a kézhigiéné fejlesztésére összpontosítunk, a kezdeményezés folyamatosan és fenntartható módon előmozdítja a helyes kézhigiénés gyakorlatot az egész világban.
A nap folyamán a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során a kezeinkre környezetünkből különböző kórokozók kerülnek. Ha a kórokozókkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és gyulladást is okozhatnak.

A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására, pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos, legalább egy percig tartó kézmosás szükséges.

A rendszeres kézmosással csökkenthetjük jó néhány fertőző betegség esélyét.

Intézményünkben folyamatban van az EFOP-1.8.21-18-2019-00022 számú “A Szent Pantaleon Kórház infekciókontroll tevékenységének fejlesztése a betegellátással összefüggő higiénés kockázatok csökkentésére” című pályázat, mely során fejlesztésre kerül az infekciókontroll program, azon belül is a kapcsolattartó rendszer, a kézhigiénés infrastruktúra, valamint biztosítottá válnak az ehhez szükséges tárgyi feltételek, eszközök. A projektben vállaltuk a lakosság kézhygienés oktatását is. 2022. április 26-án a Rendelőintézet aulájában az ott megforduló érdeklődő lakosok, 2022. április 28-án pedig a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói számára tartottak a pályázatban résztvevők kézhygienés oktatást.

Utolsó frissítés dátuma 2023-04-17