Február 4. a rákellenes világnap

Első alkalommal 2000. február 4-én tartottak rákellenes világkongresszust Párizsban, ahova az öt kontinensről érkeztek kormánytisztviselők, rákkutatók, vezető orvosok, betegszervezetek, és a legjelentősebb ipari szereplők képviselői. Azóta minden évben ezen a napon hívják fel a figyelmet az idejében felfedezve már jó eséllyel gyógyítható betegségre, ezért is hangsúlyozzák a szakemberek a szűrések fontosságát.
A daganatos megbetegedés Magyarországon, Európában és a világon is a második leggyakoribb halálozási oknak számít. A nemzetközi kutatások, becslése szerint minden ötödik férfi és minden hatodik nő élete során legalább egyszer szembesül egy daganatos betegséggel.
A világon évente 10 millióan, az Európai Unióban 1,2 millióan, Magyarországon 30 ezren vesztik életüket valamilyen daganatos megbetegedés következtében. Az elmúlt tíz évben bár stagnálni látszanak ezek a számok, de a kötelező szűrések bevezetésével egyre több embernél fedezik fel korán a rosszindulatú elváltozást, és egyre többen gyógyulnak fel a betegségből, becslések szerint Európában 12 millió ráktúlélő él. A szakemberek véleménye a rosszindulatú folyamatokkal kapcsolatosan több pontban megegyeznek, mint például abban, hogy a gyakori daganatos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető lenne, ha a megelőzésre, egészséges(ebb) életmódra, korai felismerésre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára nagyobb figyelmet fordítunk. A dietetikusok a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, erről olvashatnak egy hosszabb cikket a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 2023. szeptemberi hírlevelei között, a „Hogyan csökkenthető a daganatos megbetegedések kockázata?” című cikkben.

Krasznavölgyi Ágnes kórházunk dietetikusa, a szakmáján keresztül közelíti meg a daganatos betegségeket. A rosszindulatú folyamat kialakulási kockázatának csökkentésére, összeállított egy figyelemfelhívó anyagot, ajánlást:
Utolsó frissítés dátuma 2024-02-29