Az ellenálló képesség megőrzése és a prevenció

Figyelemfelhívó, szakmai előadásokat hallgathattak az egészségmegőrzésben leginkább érdekelt és éríntett intézmények képviselői, a kórházunkba szervezett délelőtti rendezvényen.

Az országban elsőként Fejér megyében indították el az egészségre összpontosító virtuális programot a múlt héten, Fejér Megyei Virtuális EgészségKözpont Program (FEVEK) néven.

A komplex, az egészségügyi prevencióra fókuszáló program egy pályázat keretében valósulhatott meg. A Fejér Megyei Önkormányzat az Echo Innovációs Műhellyel konzorciumban sikeresen pályázott a Megyei identitás erősítése című felhívásra, melynek köszönhetően 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. Az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztést hajtottak végre és programot valósítottak meg közösen, amelyek mind hozzájárultak a megyei identitás ezáltal az összetartás erősödéséhez. A pályázat keretében került megrendezésre kórházunkban az öt előadásból álló program. Sajtóközlemény

Dr. Molnár Ferenc PhD a Virtuális EgészségKözpont modell jogtulajdonosa, nyitó előadásában elmondta, hogy eljött az a pillanat, amikor el kell kezdenünk komolyan a prevencióra is forrásokat, erőt és energiát fordítani, hiszen ezzel nemcsak a lakosság egészségi állapota lehet fejlettebb, hanem az egészségügy finanszírozás is fenntarthatóvá tud válni a jövőben.

Kórházunkból, dr. Szilágyi Örs stratégiai igazgató a prevenció jelentőségéről beszélt, majd dr. Parrag József osztályvezető főorvos a diabetológiai ambulancia munkáját mutatta be, kiemelve azt, hogy milyen jelentősége van annak, hogy egy betegnél súlyos szövődmények ne alakuljanak ki. Dr. Kővágó Levente orvosigazgató elmondta, hogy a stroke és az infarktus megelőzésére milyen programokat szervez és működtet az Egészségfejlesztési Irodánk, majd bemutatta, hogy egy év alatt hány ember volt éríntett a betegségekkel a területünkön és milyen ellátást kaptak.

A rendezvény záróelőadását, zárógondolatokat dr. Sági Zsolt PhD a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. szakmai igazgatója, „Egyéni és közösségi szintű reziliencia a 21. század globális problémáinak tükrében” című előadásában hallhattuk. A rezilienciára nincs pontos magyar kifejezés, nem egyenlő a rezisztenciával, valamilyen rugalmas ellenállási képesség, egy szervezet, egy ökoszisztéma vagy éppen egy anyagfajta, meg-megújuló képessége. Hogyan tudjuk elérni, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után.

Meghívott vendégeink és számos munkatársunk követte figyelemmel a rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadásokat, melyek végén sor került a hallgatóságban felmerült kérdések feltevésére, és egy kötetlen beszélgetésre.