Nordic Walking

Nordic Walking

„Az egészségesebb lakosságért

Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros

Egészségfejlesztési Iroda programja:

NORDIC WALKING

A Nordic Walking lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat. A nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak.

Nordic Walking minden hétfőn és szerdán 15.30 órától 16.30 óráig tart, melyet ingyenesen vehetnek igénybe.

Oktató: Sólyomvári Ágnes

 

A Nordic Walkin a Duna parton történik, gyülekező az Egészségfejlesztési Irodában.

Bővebb felvilágosítást az 550-164-es telefonszámon adunk.

Vegyen részt a programunkon, szeretettel várják az Egészségfejlesztési Iroda dolgozói!

13 ok a nordic walking mellett

 1. Tehermentesíti az izületeket

Kutatások bizonyítják hogy a botok használata 30%-kal tehermentesíti a csípő- és térdizületeket a normál sétáláshoz képest. Ha egy sportoló 1 km-t gyalogol botokkal, akkor a combcsont és a lábszárcsont közötti nyomás a normál gyalogláshoz képest kb. 1,4 tonnával kevesebb! Nem elhanyagolható számok.

 2. Javítja az állóképességet

Az Nordic Walking egy 100%ban állóképesség-sport. A cél egy meghatározott táv teljesítése vagy egy adott időintervallumon belül lehetőleg a legnagyobb táv teljesítése. Ennek elérésében és/vagy javításában nagyszerű eszköz.

 3. Erősíti az izmokat

Az Nordic Walking a testünk több mint 660 izmának 90%-át igénybe veszi. A helyes technika használatakor a kar, váll, nyak és a hát izmait is megmozgatja, ami a mai irodai társadalom tagjainak létfontosságú. Ezen felül erősíti a szívet és javítja a vérkeringést.

 4. Hurrá, fogyunk! Az egyik legjobb öregedés gátló szer!

A túlsúly jelenkorunk alapproblémája. Mivel az Nordic Walking a maximális terhelés 50-80%-án dolgoztatja meg a szervezetet, és erre a terhelésre a szervezet zsírégetéssel válaszol, ezért a rendszeres Nordic Walking a súlyproblémák orvossága. A sima gyalogláshoz képest az Nordic Walking 20%-kal több kalóriaégetéssel jár. Egy óra alatt átlagos tempóval pont 400 kalóriát égetünk el. Emellett a sport az egyik legjobb öregedésgátló szer a világon, amit a testre és lélekre gyakorolt hatása biztosít.

 5. Javítja a test oxigénellátását

Az izomhasználat növekedésének köszönhetően nő az oxigénfelvétel, ami a vérben 25%-os koncentráció növekedést jelent.

 6. Oldja az izomfeszültséget

Jó hír mindenkinek aki nyakfájással, hátfájással küszködik. A bothasználattal pont a váll, a hát felső részének és a nyak izmainak ellazulásához segíti a sportolókat, oldja a feszültségből eredő és ezeken a helyeken jelentkező görcsöket.

 7. Növeli a stressztűrő képességet

A Somatotropin növekedési hormon fontos a zsírégetéshez, a pajzsmirigy hormonok segítik az oxigénfelvételt. Az Adrenalin emeli a pulzusszámot, a Noradrenalin ennek ellenkezőjét teszi. Az Nordic Walking szabályozza ezeknek a hormonoknak a kibocsátását és ezáltal segít a jobb stresszkezelésben.

8. Aktiválja a vérkeringést

Feltéve hogy helyes technikával Nordic Walking-zik valaki, a test izomzatának 90-95%-a dolgozik, mely igen komolyan megdolgoztatja a vérkeringést is, jobban mint a sima gyaloglás, vagy akár az azonos intenzitású futás. A szervezet általános vérellátottsága javul, komoly segítség lehet a magas vérnyomás elleni küzdelemben!

 9. Hajlékonyabb izületek

A rendszeres intenzív mozgás a botok jótékony tehercsökkentő hatásával már önmagában is ízületbaráttá teszik az Nordic Walkingot. Legfontosabb hatása azonban mégis a váll és hát átmozgatása a botok által, mely hosszabb lépéseket okozva a csípő ízületek rádiuszát is növeli. Minden edzés elengedhetetlen részét kell hogy képezzék a nyújtó gyakorlatok, melyek nemcsak hajlékonyabbá teszik az ízületeket, hanem szélesítik azok terhelhetőségi spektrumát, csökkentik a sérülés veszélyét és mozgékonyabbá teszik azokat. Ezen kívül egyértelműen kimutatott tény, hogy a csontritkulás elleni harcban az egyik leghatékonyabb fegyver.

 10. Jót tesz az agynak

 A növekvő oxigénfelvétel és a javuló vérkeringés az agy működését, a gondolkodást segíti. Ezen felül pedig a diagonál mozgás nagyban javítja a koordinációs képességet és ezzel együtt az egyensúlyozó képességet is, mely nemcsak idős korban fontos, hanem a mozgásszegény életmód miatt a fiatalok körében is egyre inkább fontos. A két agyfélteke összehangolt mozgása nordic walking közben nagyban segíti a biztonságos mozgást idős korban, segít a szellemi leépülés lassításában, fiataloknál pedig a tanulás, koncentrálás és kreativitás fejlesztésében.

 11. Ki a természetbe! Fő a jó közérzet!

Az Nordic Walking nagy sikerének egyik kulcsa valószínűleg az, hogy szabadban végzendő. Napjaink egyre nagyobb hányadát töltjük falak között, sőt a legtöbbször mesterséges fényben, nyitható ablakok nélküli helyiségekben. Ez már önmagában is komoly stresszt okoz a szervezetnek, amit kizárólag szabad térben való mozgással lehet ellensúlyozni. A természetben végzett mozgás minden érzékszervünkre hat és kiegyensúlyozottá, boldoggá tesz. Nem csoda, hogy egyre többen keresnek természetben végezhető mozgásformákat.

 12. Az Nordic Walking egy csoportterápia, az egész család csinálhatja

Ha csoportosan űzik ezt a sportot, az a teljesítményt növeli, segít a rendszeresség megőrzésében, a gondolatok cseréjében és sokkal élvezetesebb mint egyedül. Végre egy sport, amit férfi, nő, idős és gyerek is űzhet. Általában nem a teljesítmény hajszolása a cél, így tényleg az egész család együtt sportolhat, sőt Nordic Walking közben nagyon jókat lehet beszélgetni.

 13. A spórolósok sportja

Az egyik legjobb hírt hagytam a végére. A jó bot nem megfizethetetlen és szinte a sírig elkísér minket, ezért ezen nem szabad spórolni. Ezen kívül semmi különös nem kell hozzá. Bárki bármit sportol hozzá való ruha és cipő mindenképpen kell, de nincs tetemes utazási költség és bérleti díj mint síelésnél vagy bármilyen teremsportnál. Park, erdő, rét, hegy vagy domb mindenki közelében van, és már lehet is kezdeni