Időskori baleset megelőzés

Időskori baleset megelőzés

TÁMOP 6.1.2-11/3 – 2012-0073 „ Az egészségesebb lakosságért”

Időskori baleset megelőzés

A balesetek terén legsérülékenyebb korosztály a gyermekek és az idősek köre. A 65 évesek és idősebbek között, akik átlagosan a lakosság 20%-át teszik ki, a balesetek aránya 40%. Az esésből adódó törések óriási terhet jelentenek az egészségügyi ellátásban, és e mellett jelentős szerepet játszanak a halálozásban is. Az idős emberek törékenyebbek a szó valódi értelmében, tehát csontjuk szilárdságát tekintve is.

Az esésnek vannak – lehetnek – okai, melyek az idős ember egyéb betegségeire vezethetőek vissza. A szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi bajok, cukorbetegség a legfontosabbak. Ugyanakkor fontos, az is, hogy az időseknek általában több betegségük fordul elő egyszerre, amely növeli az esés valószínűségét, ahogyan a halmozottan fogyasztott gyógyszerek mellékhatásai is. Általában kevésbé aktívak, többször vannak érzékelési, kognitív problémáik is.

A leggyakoribb betegségek amelyek az időskor biztonságát veszélyeztetik:

  • mozgásszervi betegségek

  • gyógyszerek mellékhatásai

  • a szemlencse változása és a látás biztonsága

  • a hallás hanyatlása, halló és egyensúlyrendszer degeneratív változása

  • idegrendszeri megbetegedés

  • STROKE ( kisagyi vérszegénység, demencia, és epilepszia)

  • a szív ritmuszavarai

  • cukorbetegség és szövődményei

Nagyon fontosak az esések megelőzésénél a környezeti tényezők. A lakást és környezetét a biztonságos mozgás figyelembevételével kell kialakítani/átalakítani. Ez gyakran nagyon egyszerűen minimális költséggel odafigyeléssel megoldható. Fontos, hogy mindig az aktuális egészségi állapotnak megfelelően, a biztonságra törekedve rendezzük életterünket. A főbb területek a konyha és a fürdőszoba. A fürdőkád helyett egyszerűbben használható a zuhany, de ha a változtatás nem megoldható a fürdőkádba bejutást számtalan segédeszköz segítheti, ezek gyógyászati segédeszköz boltokban beszerezhetőek.

Az egészségfejlesztési irodánkban 2015. októbertől biztosítunk a lakosság számára havi egy alkalommal klubfoglalkozást. Rendszeresen megjelenő Klienseinktől érdeklődöm, hogy milyen témában szeretnének előadást hallani. Az előadások végén interaktív beszélgetés keretein belül feltehetik kérdéseiket.

Az Időskori baleset megelőzés minden hónap harmadik csütörtökén 15 30 órától várja az érdeklődőket. A tanácsadás ingyenes.

Klubvezető: Szabóné Gáspár Szilvia

Bővebb felvilágosítást az 550-164-es telefonszámon adunk.

Vegyen részt a programunkon, szeretettel várják az Egészségfejlesztési Iroda dolgozói!