A TIOP struktúraátalakítási felhívásán eredményesen pályázott Dunaújváros Önkormányzata, így 3,6 milliárd forintos támogatásban részesül az új központi műtőnek és diagnosztikai blokknak helyet adó új épület létrehozása a Szent Pantaleon Kórházban. A támogatási összeg 10 %-át a helyi önkormányzat biztosítja önrészként. A támogatási szerződést 2011. május 11-én írta alá Cserna Gábor polgármester. - Sajtóközlemény

A TIOP 2.2.4/09/1 konstrukció „A” komponense esetében a Bíráló Bizottság javaslata alapján 3 300 153 846 forintos támogatásban részesült a Szent Pantaleon Kórház az új műtéti tömb létrehozására. A pályázó Dunaújváros Önkormányzata az elnyert támogatáshoz 366 683 761 millió forint önrészt biztosít, így a projekt összesen több mint 3,6 milliárd forintból valósul meg 2013 közepére. A projekt kezdési időpontja 2011. június 1-je.
A projekt keretében a Szent Pantaleon Kórházban a főépülethez csatlakozva új, a legmagasabb technológiai színvonalat igénylő, magas kockázatú és/vagy nagy hozzáadott értéket képviselő ellátásoknak és szolgáltatásoknak helyet adó központi műtő, központi sterilizáló, központi intenzívellátó egység és diagnosztikai blokk – Központi Technológiai Tömb (KTT) – épül meg.
Központi Műtő
A KTT új műtőblokkjában két szinten 1 szeptikus és 4 aszeptikus műtőt – és kiszolgáló helyiségeit – alakítanak ki. A műtőegységek szintjei és a központi sterilizáló között kisteherfelvonó kapcsolat épül, külön a szennyezett, külön a tiszta eszközöknek.
A meglévő épületben széttagoltan, osztályos struktúrában, elavult technológiával működő, szeptikus műtőt nélkülöző 11 darab műtői kapacitásból 9 megszűnik. Az osztályokhoz épült műtők megszüntetésével párhuzamosan teljesen elkülönül a fekvő- és járóbeteg-forgalom – az invazív szakterületek osztályos szakambulanciái a KTT diagnosztikai szintjén kapnak elhelyezést.
Központi diagnosztika
A fekvőbeteg- és a járóbeteg-szakellátás tevékenységét támogató, központosított modern diagnosztikai eszközpark telepítése és üzemeltetése (röntgen felvételi egység, ultrahang diagnosztika, a radiológiai diagnosztika egységesítése, teljes digitalizálása) is a KTT-ben történik.

A jelenleg három helyen működő képalkotó diagnosztikai egységeket összevonják a diagnosztikai eszközpark fejlesztésével.  Ennek köszönhetően a KTT-ben – a sürgősségi ellátáshoz térben és folyamataiban is szorosan kapcsolódóan – jelenik meg és érhető el a hagyományos röntgen felvételező és átvilágító, valamint az ultrahang diagnosztika.
Központi sterilizáló
Az új sterilizáló egységben a műtéti tevékenység döntő többségét ellátó Központi Műtőt kiszolgáló, ahhoz szervesen kapcsolódó, korszerű, nagy teljesítményű eszközparkkal (3 autokláv, 1 plazma sterilizáló) felszerelt központi sterilizáló egység és kiszolgáló helyiségei kerülnek kialakításra.
Központi intenzívellátó
Az új intenzív osztály szoros térbeli és szakmai kapcsolatban áll majd a Központi Műtővel és a sürgősségi ellátással. Korszerű eszközparkkal, központi monitorrendszerrel felszerelt, 14 ágyas (azaz változatlan kapacitású) intenzív egységet alakítanak ki, biztosítva a kritikus állapotú betegek, illetve a posztoperatív megfigyelési feladatok ellátását.
A központban centralizálódik a betegellátás
A KTT fejlesztésével párhuzamosan, de nem a TIOP-2.2.4/09/1 pályázat támogatásának terhére végrehajtott átcsoportosításoknak köszönhetően, a külső járóbeteg-szakellátási telephelyek centralizálására is sor kerül. A növekvő betegforgalom miatt az optimális betegutak kialakítása, folyamatos támogatása, a várakozási idő és a sorállások csökkentése érdekében a járóbeteg-szakellátás belépési csomópontjaiban (a központi épületben és a KTT diagnosztikai szintjén) egységes elvek szerint működő központi betegirányító rendszert alakítanak ki.
A KTT fejlesztéseit a hatékony működtetéshez szükséges informatikai fejlesztések egészítik ki, melynek része a PACS (radiológiai képek távdiagnosztizálását segítő rendszer) bővítése és elérhetőségének általánossá tétele, az új betegellátó terek integrálása a kórházi informatikai rendszerekhez, továbbá a menedzsmentet támogató vezetői információs rendszer fejlesztése.
A fejlesztés gép-műszer igénye
A projekt során összességében bruttó közel 1 milliárd forint értékű gép-műszer beszerzése valósul meg, ezek közül a legnagyobb értékűek a központi műtőegység, a központi sterilizáló, a központi intenzív ellátás és a képalkotó diagnosztika egységben kapnak helyet.
A gép-műszer lista fontosabb, nagy értékű tételei az alábbiak:
A radiológiai fejlesztés keretében digitális mammográf, ultrahang berendezések beszerzése és a PACS rendszer bővítése történik.
Az intenzív ellátás fejlesztése keretében intenzív monitorok, magas és közepes tudásszintű lélegeztető gépek, légcsőtükrözést kivitelező berendezés, infúziós pumpák és betegmelegítő készülékek kerülnek beszerzésre.
A központi műtő fejlesztés keretében cserélhető feklapos műtőasztalok, fix és mobil műtőlámpa rendszerek, artroszkópos és laparoszkópos tornyok (izületi- és hasi endoszkópos műtétekhez szükséges berendezések) kerülnek beszerzésre.
A központi sterilizáló fejlesztés keretében nagyteljesítményű mosogatógépek, autoklávok és plazma sterilizáló berendezések kerülnek telepítésre.
A humánerőforrás biztosítása az új struktúrában
A jelenlegi működésben rendelkezésre álló humánerőforrás biztosítja az új struktúrába átkerülő egységek munkaerő szükségletét.
Szakdolgozók tekintetében az összes állás betöltött. A fluktuációt az intézmény folyamatosan vizsgálja, a megüresedett állásokra belső átszervezéssel, átirányítással, új felvétellel pótolja a munkaerő-szükségletet.
Orvosi munkakörök tekintetében jelenleg rendelkezésre áll a humánerőforrás. A PACS rendszer bevezetésével a kórház biztosítani tudja majd a diagnosztika működéséhez szükséges személyi feltételeket is.
A speciális képesítést igénylő munkaköröket a kórház beiskolázással és hirdetéssel pótolja. Az intézmény éves költségvetésében a képzési díjakat, költségeket tervezi.
Három emelet, öt szint
Az új épületben pince, földszint és három emelet lesz.  A Kórház „C” épületéhez annak bütüjénél (sarkánál) kapcsolódik a szintkülönbségek miatt két irányba nyíló betegfelvonókkal kialakított füstmentes lépcsőházon keresztül, illetve egy szinten 5 százalék alatti rámpás kapcsolattal. Az új épületben az alábbi orvosszakmai egységek kapnak helyet:
Aszeptikus műtőblokk (4 műtővel); Szeptikus műtő (1 műtővel); Intenzív terápiás osztály (14 ágy); Központi radiológia; Szakambulanciák; Központi sterilizáló és ágyfertőtlenítő; Kiszolgáló gépészeti területek, központi öltözők
A földszint az akadálymentes külső megközelíthetőség miatt a járóbeteg-ellátást is kiszolgáló központi radiológia, illetve a műtétes szakmákhoz kapcsolódó szakambulanciák tere (nőgyógyászat, sebészet, idegsebészet, traumatológia).
Itt helyezik el a központi betegirányító pultot is.

Az első emeleten elsősorban kórházi belső forgalom van, kivéve az intenzív osztály látogató forgalmát, ami vagy a földszinti bejáraton keresztül vagy a „C” épület előcsarnokán keresztül bonyolódhat. Az intenzív osztály zsilipelt kialakítású éppúgy, mint a szeptikus műtő. A műtőn belül a steril oldalhoz, illetve a félsteril oldalhoz is kapcsolódik kisteherfelvonó, amellyel a harmadik emeleten lévő központi sterilizáló felé bonyolódhat anyagforgalom.
A második szint rámpával kapcsolódik a „C” szárnyhoz, így a felvonó igénybevétele nélkül is megközelíthető a főépületből, itt kap helyet a központi aszeptikus műtők zsilipelt helyiségcsoportja. A belső kapcsolatot jelentő kisteherfelvonók természetesen e szinten is megállnak.
A harmadik emeleten a központi sterilizálón kívül az épület szakdolgozóinak öltözői, illetve a szellőzőgépház található.
A felszabaduló helyek felhasználása
Az osztályos struktúrában megszűnő (és a projekt eredményeként a KTT struktúrájában megjelenő) műtőegységek és osztályos szakambulanciák megürülő helyiségeit a kórház többcélúan, a helyi szükségleteknek megfelelően használja fel. A tervezett (nem jelen projekt keretében és támogatásával megvalósítandó) funkciók között osztályos betegvizsgáló, kezelő, valamint adminisztrációs helyiségek kialakítása, illetve a korai rehabilitáció lehetőségének, feltételeinek megteremtése szerepel. A projekt folyományaként – de nem annak részeként – a járóbeteg-szakellátás egységesítése, centralizálása is megtörténik. Lehetőség adódik továbbá a központi alapellátási ügyelet integrációjára a kórház sürgősségi osztályához. További lehetőség a Kulcson és Várpalotán működő ápolási és rehabilitációs részlegek központi telephelyen, Dunaújvárosban történő elhelyezése saját működtetésben.
Lap tetejére


https://e-egeszsegugy.gov.hu

Tájékoztató videó: itt
youtube tájékoztató videó: itt
Adatvédelem: itt


Szent Pantaleon Gyógyszertár
Dunaújváros
Vasmű út 10. (Rendelőintézet)

Tel.: 06 (25) 550-373
Fax: 06 (25) 550-457
Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig
8 - 16 óráigSzent Pantaleon Kórház
Rendelőintézet
Dunaújváros
kommunikacio[kukac]pantaleon[pont]hu
Tel.: 06 (25) 550-550
Fax: 06 (25) 413-640

Korányi Sándor utca 4-6.
2400,Dunaújváros


Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM