A Szent Pantaleon Kórház 56,8 millió forint európai uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program kiírására benyújtott pályázat eredményeként. Az összegből fejlesztésre kerül az infekciókontroll program (fertőzések megelőzésével foglalkozó gyakorlat), azon belül is a kapcsolattartó rendszer, a kézhigiénés infrastruktúra, valamint biztosítottá válnak az ehhez szükséges tárgyi feltételek, eszközök.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentős és egyre fokozódó betegbiztonsági problémát, gazdasági terhet jelentenek világszerte, így a Szent Pantaleon Kórházban is. A kórházi környezet kedvez a multirezisztens mikroorganizmusok kialakulásának, terjedésének. Egy hatékony infekciókontroll program kidolgozásával és bevezetésével növelhető a betegbiztonság, s ezáltal a betegellátás színvonala.

E nyertes projekt keretében lehetőség nyílik a már meglévő, infekciókontrollal foglalkozó szakembereken túl infekciókontroll kapcsolattartók bevonására is az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések diagnosztizálását, korai kezelését célzó tevékenységbe, a megelőzhető komplikációk csökkentése céljából. A kapcsolattartók többek között segítik a higiénés szakemberek intézkedéseinek végrehajtását, kidolgozzák a helyi eljárásrendeket, segítséget nyújtanak a betegek, hozzátartozók higiénés felvilágosításában. E széles körű munka végzéséhez beszerzésre kerül egy új környezeti infekciókontroll támogató informatikai rendszer is.

A négy leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések közül az egyik a húgyúti fertőzés, melynek csökkentésére, megelőzésére irányuló intézkedésekre is lehetőség nyílik a projekt által. A hólyagkatéterezés gyakori, a kórházban ellátott betegek 12-16%-ánál végzett beavatkozás, mely időnként fertőzés gócpontjává válhat. A pályázati forrás lehetőséget nyújt a fertőzések kivédését célzó modern katéter szettek megvásárlására.  

A projekt harmadik eleme a kézhigiénés szabályok kiterjedt alkalmazásához szükséges eszközök beszerzése. A kórház kézhigiéne fejlesztési törekvései régóta egybecsengenek a WHO szándékaival. A WHO 2009-ben május 5-ét jelölte ki Kézhigiénés Világnapnak annak apropóján, hogy a kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik leghatékonyabb módja. A WHO azonban nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék és alkalmazzák a kézhigiénét, hanem a lakosság is minél szélesebb körben legyen tájékozott.  
Fenti célok megvalósulását szolgálják a pályázati forrásból beszerzésre kerülő falra szerelhető karos kézfertőtlenítő szappanadagolók, a falra szerelhető érintésmentes alkoholos kézfertőtlenítő adagolók, a kézfertőtlenítő zsebpalackok, az ágyvégre helyezhető alkoholos kézfertőtlenítő tartók, kézfertőtlenítő szappanadagolók, alkoholos kézfertőtlenítő adagolók, papírtörlő adagolók.
A projekt megvalósításával a kórház az infekciókontroll szintjét a haladó kategóriába emeli, ami azt jelenti, hogy az infekciókontroll gyakorlat és promóciója megfelelő lesz a WHO ajánlásainak és igazodni fog az intézmény igényeihez is.

A pályázatnak köszönhetően az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések felügyeletének magasabb szintű biztosítására nyílik lehetőség, mely a fertőzések kockázatának csökkenését fogja eredményezni, vagyis a fejlesztések által minőségi javulás érhető el a betegellátói gyakorlatban.

Lap tetejére


https://e-egeszsegugy.gov.hu

Tájékoztató videó: itt
youtube tájékoztató videó: itt
Adatvédelem: itt


Szent Pantaleon Gyógyszertár
Dunaújváros
Vasmű út 10. (Rendelőintézet)

Tel.: 06 (25) 550-373
Fax: 06 (25) 550-457
Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig
8 - 16 óráigSzent Pantaleon Kórház
Rendelőintézet
Dunaújváros
kommunikacio[kukac]pantaleon[pont]hu
Tel.: 06 (25) 550-550
Fax: 06 (25) 413-640

Korányi Sándor utca 4-6.
2400,Dunaújváros


Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM