A magyar érsebészet legmagasabb kitüntetésében, „Soltész Lajos Emlékérem”-ben részesült dr. Bartos Gábor PhD főorvos, Kórházunk Sebészeti Osztályának nyugalmazott osztályvezetője az idén Balatonfüreden megrendezett „Angiológiai Napok” alkalmával.

A díjat 1982-ben alapították, s azóta 25 érsebészt tüntettek ki kimagasló klinikai érsebészeti tevékenységéért vagy kutatásért, illetve „honoris causa” életmű díjként. Az idén a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Vezetősége Bartos főorvos munkásságát találta érdemesnek arra, hogy átnyújtsa számára az elismerést.

Dr. Bartos Gábor a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végzett 1955-ben, majd annak Kísérleti Sebészeti Intézetében, később II sz. Sebészeti Klinikáján dolgozott. Munkacsoportjával kidolgozta a magyar érprotézist és a poliészter hasfali hálót, melyet a nyolcvanas évek végéig alkalmaztak. 1967. és 1973. között a POTE II. sz. Sebészeti Klinikáján bevezette a sebészi varrógépek használatát és a kolangioszkópiát, munkacsoportjával elkezdte az érsebészetet.
Sebészeti tevékenysége mellett meghatározó érsebészeti munkássága. Mindkét szakmában szerzett szakorvosi képesítést. A kísérletes érprotetikáról írt értekezése alapján 1970-ben elnyerte az orvostudományok kandidátusa tudományos fokozatot. 1971-ben, a bangladesi polgárháború idején tábori sebészeti részleget vezetett, mely kiküldetéséért “Az egészségügy kiváló dolgozója” lett.
1973-ban kapott osztályvezető főorvosi kinevezést a Dunaújvárosi Kórház Általános Sebészeti Osztályára, melyet 1997-ben történt nyugdíjba vonulásáig vezetett. Vezetői munkásságához kötődik az osztály bővítése, technikai fejlesztése, a műtéti repertoár korszerűsítése, főként a gasztroenterológiai és az onkológiai műtétek terén. Dunaújvárosban ő honosította meg az érsebészeti tevékenységet. Szerepet vállalt az Intenzív Betegellátó Osztály létrehozásában is. Osztályán precíz, pontos munkát követelt, tevékenységét naprakész tudományos ismeretekkel, igényes szakmai színvonalon, maximális betegcentrikussággal végezte. Saját fejlesztéssel, elsők között kezdte el a mikroszámítógépes sebészeti dokumentációt. Munkája kezdetétől befejezéséig alkalmazták az infekció-regisztert, amely itthon unikumnak számított. Stabil tudással rendelkező szakorvosgárdát épített ki. Munkatársai kilenc sebészeti, négy érsebészeti szakképesítést szereztek. Két volt munkatársa lett osztályvezető sebész főorvos, további egyikük pedig más területen orvos vezető. Az irányítása alól kikerült sebészek máshol is, külföldön is megállják helyüket.
Tudományos munkái a kísérletes kalluszgyógyulás, az érprotetika és a műanyagháló-kutatás, az érsebészet, a gasztroenterologiai sebészet, a sebészi infektológia, illetve a hasfali sérvek műanyaghálós kezelésének témakörét érintik. 160 írásbeli közlése van, valamint 187 szóbeli és poszterbemutatást tartott.
1995-ben PhD oklevelet kapott. 1996-ban Pro Sanitate miniszteri dicsérő oklevélben részesült. 1998-ban Dunaújváros vezetése „Dunaújváros Egészségügyéért” Díjjal ismerte el munkásságát. 2003-ban elnyerte az „Érbetegségek” c. szakfolyóirat Szerkesztőbizottsága által alapított “Legjobb publikációért” díjat, 2011-ben pedig ugyanennek a testületnek a Nagydíját. A Magyar Sebész Társaság Jubileumi 100. Kongresszusán, 2006-ban, megkapta a ”Magyar Sebészetért Emlékérmet”, amely a magyar sebészet második legmagasabb kitüntetése. 2015-ben intézményünk vezetése Szent Pantaleon Emlékéremben részesítette. Ugyanebben az évben diplomázásának 60. évfordulója alkalmából a Pécsi Tudományegyetemen átvehette Gyémánt Díszoklevelét.
A Tanár úr napjainkban is aktívan tevékenykedik. Jelenleg részidős foglalkozás-egészségügyi orvos. Érsebészet-történeti kutató-gyűjtő munkát folytat, publikál.
Gratulálunk az elismeréshez és további sikereket, jó egészséget kívánunk!Lap tetejére


https://e-egeszsegugy.gov.hu

Tájékoztató videó: itt
youtube tájékoztató videó: itt
Adatvédelem: itt


Szent Pantaleon Gyógyszertár
Dunaújváros
Vasmű út 10. (Rendelőintézet)

Tel.: 06 (25) 550-373
Fax: 06 (25) 550-457
Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig
8 - 16 óráigSzent Pantaleon Kórház
Rendelőintézet
Dunaújváros
kommunikacio[kukac]pantaleon[pont]hu
Tel.: 06 (25) 550-550
Fax: 06 (25) 413-640

Korányi Sándor utca 4-6.
2400,Dunaújváros


Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM